پایتون یا نود جی اس ؟
پایتون یا نود جی اس ؟ NodeJS یک زبان برنامه نویسی نیست بلکه یک محیط زمان اجرایی (runtime) متن باز برای جاوا اسکریپت است و اولین بار در سال 2009 توسط رایان دال معرفی شد. در زمان نوشتن این مقاله آخرین نسخهای که از آن منتشر شده NodeJS 17.5.0 است.
وقتی بحث برنامه نویسی سمت سروری می شود، پایتون و Node.js اولین گزینه هایی هستند که به ذهن همه می رسند. پایتون یک زبان برنامه نویسی است و Node.js محیطی است که به کدهای جاوا اجازه می دهد تا در سمت سرور و نه در یک مرورگر اجرا شوند. برجستهترین نکته در مورد توسعه Node.js این است که بر اساس موتور V8 گوگل طراحی شده و یک ماشین مجازی همراه با مفسر، کامپایلر و بهینهساز داخلی است. این موتور که به زبان ++C نوشته شده توسط گوگل برای استفاده در گوگل کروم طراحی گردیده و هدف آن کامپایل توابع جاوا اسکریپت در یک کد ماشین است. همچنین به دلیل سرعت بالا و عملکرد روبهرشد خود به خوبی شناخته شده است.
این اولین محیطی بود که کد های جاوا را می توان هم در سمت سرور و هم در سمت کاربر اجرا نمود. این موضوع کمک زیادی به مشکل Compatibilty در برنامه ها می کند. با هم این دو محیط را مقایسه می کنیم.
اولین چیزی که از یک زبان برنامه نویسی انتظار می رود عملکرد آن است. عملکرد، تعیین کنندهی سرعت پاسخگویی برنامه ی ساخته شده میباشد که بسته به سرعت اجرای کد ها دارد. اگر عملکرد پایتون و Node.js را بخواهیم مقایسه کنیم، سریعا متوجه می شویم که Node سریع تر است. عملکرد سریع آن به خاطر موتور قوی Chrome V8 می باشد که بسیار قدرتمند است. به همین دلیل، در این قسمت node رتبه ی بالاتری دارد.
Python
پایتون یک زبان برنامه نویسی سطح بالای متن باز است و اولین بار در سال 1991 توسط Guido van Rossum معرفی شد. در حال حاضر آخرین نسخه پایدار آن Python 3.10.2 است که در ژانویه 2022 منتشر گردید. با این حال Python 3.7 همچنان محبوبتر است. این زبان عمدتا بر روی موتور گوگل اجرا میشود، ضمن اینکه توسط گوگل نیز توسعه یافته است. موتور برنامه فرصتی را برای توسعه برنامههای وب با پایتون و بهرهمندی از کتابخانهها و ابزارهای متعددی که بهترین توسعه دهندگان استفاده میکنند، فراهم میآورد.
مقیاس پذیری و کار هم زمان
یکی دیگر از جوانب مهم توسعهی سمت سروری مقیاس پذیری است. مقیاس پذیری یعنی توانایی زبان برنامه نویسی برای سرویس دهی به حجم بالایی از داده و درخواست ها. این توانایی برای برنامه های تحت وب و سیستم هایی که دارای چند سرور می باشند بسیار مهم است، چه موبایلی و چه کامپیوتری.
Nodejs برای توسعهی برنامه های بزرگ نیاز به توانایی بالای تحقیقاتی و دانش نرم افزاری زیادی دارد پس برای برنامه هایی با معماری هم زمان مناسب است. ولی پایتون با وجود آن که معماری مقایس پذیری به شکل ظاهری ندارد اما ابزار هایی دارد که مقایس پذیری را راحت می کنند.
برطرف کردن خطاها
آسانی و شفافیت در کار با خطاها را می توان به عنوان یک مشکل بزرگ در زبان های برنامه نویسی یاد کرد. هم پایتون و هم Node.js خطاهای زمان اجرا را به خوبی شناسایی و بر طرف می کنند. اگرچه، دیدگاه اجماع برنامه نویسان آن است که پایتون این کار را راحت تر و سریع تر انجام می دهد.
منحنی یادگیری
همانطور که اشاره شد، Node.js محیطی است که کد های جاوا اسکریپت بر روی آن اجرا می شود پس اگر شما جاوا اسکریپت بلد باشید، مشکل خاصی با Node.js نخواهدی داشت.
اما اگر جاوا بلد نیستید، یادگیری پایتون ساده تر است و کد های آن روانتر و Syntax تمیزتری دارد. پایتون نیاز به کدنویسی کمتری دارد. به علاوه، پایتون عمری ۲۵ ساله دارد و مستندات و جامعه ی برنامه نویس آن گسترده تر است.
در سال ۲۰۱۷ نظر سنجی های انجام شده نشان داد هم Node.js و هم هم پایتون رتبه های بالایی در میان برنامه نویس ها داشتند.
نظرات